שמן זית מסמל יותר מכל את החיבור לאדמה, לשורש וליצירה. זהו תוצר של עבודה מורכבת הבנויה משלבים רבים. מקור עץ הזית הוא במזרח התיכון בגבולות ארץ ישראל וסוריה. האדם גילה את סגולותיו של השמן המופק מהזית לפני מאות שנים והחל בתהליך שנקרא "עצירת השמן" בעזרת אבני ריחיים.
בישראל, מסיק הזיתים מתחיל בדרך כלל בחודשים ספטמבר-אוקטובר ומסתיים בדצמבר-ינואר. פריחת הזיתים מתחילה בחודשים מרץ-אפריל. ביוני ניתן כבר לראות את הזיתים מבצבצים אט אט מתוך ענפי עץ הזית, צבעם ירוק כהה. בתקופת הסתיו מתחילים הזיתים להשחיר. קיים שוני רב בין הזיתים בשני המצבים מבחינת טעם ואחוז השמן.
זני הזיתים הגדלים והמוכרים בארץ הם: אסקאל, נבאלי, סורי, פרונטויו, ארבקינה, מנזנילו, פיקואל, קורונייקי, ברנע (פיתוח ישראלי), מעלות, פישולן לנד-דוק, קורטינה, לצ'ינו, נובו, פישולן מרוקן.
לאחר המסיק מגיעים הזיתים לבית הבד. מקור השם ההוא בקורת העץ (בד) ששימשה כזרוע ההנעה במכונת סחיטת הזיתים בתקופות הקדומות. נכון להיום סחיטת הזיתים נעשית באמצעות מכונות משוכללות כאשר מצד אחד מוכנסים הזיתים ומהצד השני יוצא שמן זית כתית מעולה.
שמן הזית הבתולי המתקבל בבית הבד עכור ומר במיוחד. בישראל נהוג לקרוא לשמן הזית מסוג זה "ראשון המסיק" והוא מומלץ לשיווק אך ורק ב-3 החודשים לאחר שנעצר. שמן הזית "ראשון המסיק" נודע בארומה מיוחדת וניחוח עז. החיסרון הקיים בשמן הזית הבתולי הוא שלא ניתן לשמור על איכותו לפרק זמן ארוך, שכן החומרים הקיימים בו (משקעים) ומעניקים לו את המיוחדות שלו, פוגעים בו לאורך זמן. המשקעים מכניסים אוויר לתוך השמן ומעלים את רמת החמיצות.
על מנת לשמור על השמן לאורך כל השנה, מאכסנים אותו לאחר עצירתו במיכלי נירוסטה אטומים לאוויר. המיכלים נשארים סגורים במשך 3 חודשים, אחריהם מעבירים את השמן ללא השכבה התחתונה שבה נמצאים המשקעים. שמן זית ללא משקעים נשמר לאורך זמן וניתן לשיווק ולשימוש לאורך יותר משנה מים עצירתו. כל עוד לא נחשף שמן הזית לאור ואוויר, הוא יכול להישמר לתקופה ארוכה ביותר מבלי שתפגע איכותו.
בחברות גדולות כקטנות נהוג לקנות לקראת החגים מתנות לעובדים. יותר ויותר חברות קונות מוצרי שמן ויין במקום "צעצועים" כאלו ואחרים. לדוגמא: מתנה לפסח ניתן לרכוש שילוב של שמן זית כתית מעולה בתוספת בקבוקי יין ודבש. מתנה כזו עדיפה על פני מתנה סרוויס או כל דבר אחר שבסופו של דבר יישאר בארון ללא שימוש. במתנה לפסח כאמור, ייהנו כל האורחים לסדר או לכל חגיגה שהיא.
לחוויה מושלמת, אוכל להמליץ לכתת את רגליכם פעם בשנה, בתקופת המסיק, אל אחד מבתי הבד הקרובים למקום מגוריכם. כיום פזורים בישראל עשרות בתי בד, המהווים את הבית האמיתי ליצירה הזו שנקראת שמן זית. מעבר להנאה מהצפייה בתהליך, תוכלו לטעום את סוגי השמן השונים ולבחור לכם שמן זית אמיתי המתאים לטעמכם וסגנונכם האישי.
עדו תמיר
פתורה, בית בד ויקב בוטיק משפחתי
www.ptora.co.il
הכותב הינו דור שלישי ממשפחת מגדלי זיתים ויצרני שמן זית ממושב שדה משה שבחבל לכיש
eyeweb - בניית אתרים לעסקים המתמחה בבניית אתרים לעסקים תוך דגש על קידום אתרים.